Tramín červený má geneticky velmi blízko k volně rostoucí lesní révě, z níž mohl vzniknout křížením s některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. Hrozny jsou malé, krátce kónické, s malými, mírně oválnými bobulemi, které mají velmi tlustou slupku, ve které je uloženo mnoho kořenitých, aromatických látek. Barva slupky je červená až šedočervená. Tramín byl do Státní odrůdové knihy zapsán v roce 1941.
Tramín je geneticky jednou z nejstarších u nás pěstovaných odrůd vinné révy, je rodičem takových odrůd, jako jsou Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Pálava a další.
Odrůda je náročná na výborné polohy a vyžaduje hluboké, živné půdy. Při deštivém počasí v době kvetení snadno sprchává. Zrání hroznů je střední až pozdní, dochází k vysoké koncentraci cukru v bobulích, ale může dojít k přílišnému poklesu kyseliny. Víno má intenzivnější barvu než většina ostatních bílých vín – je zelenožluté až zlatožluté. Pro víno Tramínu je příznačná bohatost omamující vůně a kořenitosti, které jsou u vyšších stupňů vín podbarveny sladce medovými tóny hrozinek. Jeho vůni lze přirovnat k vůni čajové růže, kterou doprovázejí další odstíny vůní – skořice a květů pomeranče. Chuť je většinou olejovitá, těžká s nízkým obsahem kyselin.