Merlot je moštová odrůda, poprvé písemně zmíněná již ve 14. století z oblasti Bordeaux. Přesný původ odrůdy nebyl dlouho znám, nyní víme, že je křížencem odrůd Cabernet Franc a Madlenka královská. Do státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2001.
Dle jedné z teorií je název odrůdy odvozen od francouzského pojmenování kosa (merle), který s oblibou ozobává malé bobule Merlotu, neboť se zabarvují do modra dříve, než ostatní, v regionu Bordeaux pěstované odrůdy.
Typický Merlot je rubínové až tmavě granátové barvy. Vůně je jemná, s tóny přezrálého černého rybízu. V chuti je patrný nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání. Ve vůni a chuti můžeme hledat černé třešně, švestky, ostružiny, kompot, fíky, růže; po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče. Zráním získává Merlot smetanovo-vanilkový nádech. Odrůda je vhodná k výrobě barrique vín i k dlouhodobému zrání v láhvi.