Lahvujeme první várku vín ročníku 2017 pod šroubový uzávěr, ve vinohradech se dokončuje řez a máme zlato z Vinalies v Paříži! Kdy bude vinařství na novém a kde nás ochutnáte? Čtěte!
Lahvování ročníku 2017 začalo!
Vinařství Volařík zahájilo lahvování ročníku 2017 odrůdou Solaris 20. 2. 2018. Standardně se v první vlně lahvování uzavírají vína pod šroubový uzávěr. V letošním roce dostane šroubák 11 bílých vín a dvě vína růžová – Frankovka a Merlot. Nalahvována jsou nyní tato vína (k dispozici přes e-shop vinařství od 23. 3. 2018):
Solaris – výběr z hroznů, Za Turoldem, suché, š.1701
Solaris nabízí aroma čerstvě rozkrojených citrusových plodů společně s jemným muškátovým nádechem. Plná a harmonická chuť zaujme šťavnatým exotickým ovocem, v němž dominuje limetka a mango. Víno s lehce minerálním závěrem.
Muškát moravský – kabinetní víno, Ořechová hora, suché, š. 1702
Svěží suchý muškát je plný šťavnatého tropického ovoce. Ve vůni dominuje cukrový meloun a mango, které doplňuje nazrálá žlutomasá broskev. Příjemně šťavnatá a svěží chuť nabízí mírně kořenitý závěr.
Muller Thurgau – výběr z hroznů, Za Turoldem, polosladké, š. 1724
Vysoká vyzrálost hroznů a botrytida dala netradiční a extraktivní milerce medovo-ovocnou vůni. Ve vůni i chuti vynikají rozinky, kandované ovoce a kůra citrusového ovoce v kombinaci s kořenitostí a medovostí. Vyšší zbytkový cukr je příjemně sladěn se šťavnatou kyselinou.
Pálava - pozdní sběr, U Boží muky, polosuché, š. 1707
Svěží Pálava z perenské doliny Vás okouzli jemnou vůní exotického ovoce s nádechem čajové růže. Vyvážená chuť šťavnatého liči a mandarinek je zakončena jemnou kořenitostí a lehkou mineralitou.
Veltlínské červené rané - kabinetní víno, Růžová, suché, š. 1727
Večerka z mladé vinice nabízí ve vůni tóny grepu a limetky. V chuti dominuje svěží citrusové ovoce doplněné o kořenitost a minerální slanost v závěru.
Veltlínské zelené - pozdní sběr, Věstonsko, suché, š. 1710
Typický veltlín z Věstonska nabízí výrazné aroma po čerstvém zeleném pepři s limetkovou kůrou v pozadí. V chuti se prolíná limetka, grep a zelený pepř. Díky pevné aromatice a minerální dochuti potěší tento veltlín každého milovníka vína.
Tramín červený - pozdní sběr, Plotny, suché, š. 1709
Osobitý tramín z viniční trati Plotny v sobě snoubí jemnou vůni čajové růže, fialek a svěžího ovoce. V chuti objevíte šťavnaté mango, liči a kdouli s lehkou kořenitostí v závěru. Víno je příjemně svěží a harmonické.
Frankovka rosé – pozdní sběr, Plotny, suché, š. 1720
Krásně lososové rosé z Frankovky nabízí ve vůni i chuti jahody se smetanou. Vyvážená a svěží Frankovka bude hýčkat Vaše chuťové pohárky a stane se příjemným společníkem nejen pro horké letní večery.
Merlot rosé – výběr z bobulí, Plotny, sladké, š. 1733
Exkluzivní Merlot rosé překvapí osvěžující vůní černého bobulového ovoce, v níž dominují ostružiny a borůvky. Velmi intenzivní chuť po třešních, ostružinách a malinách je díky vysokému stupni vyzrání hroznů výrazně extraktivní, zakončená příjemnou medovostí a kořenitostí.
Lahvování bude pokračovat v polovině dubna první várkou vín, která půjdou pod korek. Jako vždy poslední na řadu přijdou vína z řady Terroir.
Co se děje ve vinicích?
Aktuální informace z vinic „přináší“ Jindra Kadrnka: „V současné chvíli dokončujeme řez plodných vinic. Zbývá nám posledních 5 hektarů na vytažení réví a bude hotovo. Zároveň se dokončuje oprava a utahování drátěnky, aby se mohlo začít vázat. Vázání je v plánu v horizontu dalších tří týdnů. Jakmile se více oteplí, přijde na řadu řez mladých, ještě neplodných vinic. Větší řezné rány se zatírají latexovou barvou, aby se eliminovalo riziko pro vysychání keře a také se zamezilo vstupu škůdců.
V plánu je dokončení oplocení některých vinic v Perné, kde jsme v poslední době díky enormnímu nárůstu muflonů zaznamenali značné škody na keřích, a to jak na jaře při rašení, tak při sklizni na hroznech.
Veškeré stroje a traktory jsou připraveny po zimní údržbě na začátek sezóny, kterou zahájíme drcením réví a první kultivací s odorávkou mladých vinic. Proběhne přihnojování vybraných vinic granulovaným sušeným slepičím trusem, v lokalitách, kde je více stresu a těžší podmínky pro révu začneme „vylepšovat“ půdní složení pomocí Humac agro.
Chystáme se na přípravu ploch pro jarní výsadbu Ryzlinku vlašského na Levé klentnické a Bergrusu. Na vyčištěné a vyklučené plochy na Bergrusu , Levé klentnické a Kotelné se zaseje jarní pšenice jako meziplodina před výsadbou na příští rok.
Ve spolupráci s Vinařstvím Kraus jsme odebrali očka Ryzlinku vlašského ze Železné, která poslouží jako základ pro sazenice této odrůdy na výsadby v roce 2019.“
Den otevřených dveří…nové budovy vinařství
Vinobraní 2017 již proběhlo v prostorách nového vinařství na ulici K Vápence 1811/2a v Mikulově. V současné době zde probíhají dokončovací práce tak, aby se do konce března přesunula do nových prostor i expedice vína a administrativní zázemí.
Pro zájemce o prohlídku nových prostor jsme se rozhodli uspořádat Den otevřených dveří v sobotu 30. 6. od 10 do 17 hodin. V průběhu akce budou probíhat komentované prohlídky výroby, zájemcům nabídneme řízené degustace vín.
Přátelé Vinařství Volařík 2018
Již pátým rokem nabízíme milovníkům našich vín možnost stát se Přítelem Vinařství Volařík a zajistit si tak doručení všech vín ročníku přímo do domu postupně tak, jak jsou lahvována. Přátelé navíc získají dárky s logem vinařství, unikátní podepsanou lahev panem Volaříkem, volný vstup pro 2 osoby na představení vín ročníku 2017 a po celý kalendářní rok 2018 slevu 5 % na objednaná vína a na ubytování v Penzionu Volařík v Dolních Dunajovicích.
Podrobné informace a možnost on-line registrace naleznete zde.
Představení všech vín ročníku 2017 v Praze a Mikulově
Představení kompletního ročníku pro širokou veřejnost proběhne 4. 8. v Křížovém sklepě v Mikulově od 16 do 20 hodin. Na akci je nutná rezervace předem na sojkova@vinarstvivolarik.cz, vstupné 400 Kč na osobu je splatné na místě.
Volná ochutnávka vín ročníku 2017 proběhne v polovině června v Praze. Místo a přesný termín upřesníme do poloviny dubna. Sledujte naše webové stránky a fb.
Zlato z Paříže…
Mezinárodní vinařská soutěž Vinalies Internationales Paris 2018 ocenila naši Pálavu Terroir U Venuše 2014 zlatou medailí, což znamená, že bude zařazena do publikace 1 000 Vins du Monde – 1000 vín světa – a bude hrdě prezentovat Českou republiku na světovém vinařském poli.
Kde a kdy můžete ochutnat naše vína?
Kompletní seznam řízených degustací a akcí, na nichž se vinařství prezentuje naleznete zde.
24. 3. Táborský festival vína
13.-14.4. Vinařské Litoměřice
21. 4. Festival vína (Ne)vinné Lány
5.-6. 5. Otevřené sklepy Dolní Dunajovice-Březí
19. 5. Vínová Paka
21.-23. 5. Veletrh Wine Prague, PVA Expo Praha
pol. Června Představení ročníku 2017 v Praze
30. 6. Den otevřených dveří – nová budova vinařství Mikulov
7.-8. 7. Mikulovské sklepy open
21. 7. Národy Podyjí Mikulov
4. 8. Představení ročníku 2017 v Mikulově